Netherlands Maritime Special Operations Forces 2013- Heden

“ZONDER VREES, ZONDER OVERMOED”

Tien jaar geleden, op 8 juli 2013, werden drie specialismen van het Korps Mariniers samengebracht tot één nieuwe eenheid. De kikvorsmannen, berggidsen en terreurbestrijders van het Korps vormen vanaf die datum de Netherlands Maritime Special Operations Forces (NLMARSOF).

Deze pop-up tentoonstelling is te zien vanaf 8 juli.

  • Unieke beelden
  • Nog nooit in publiek vertoonde collectie
  • Een interview met een operation

Special forces van het Korps Mariniers

Zij zijn de special forces van het Korps Mariniers: eenheden die speciaal geselecteerd, getraind en uitgeruste zijn en gebruik maken van onconventionele technieken en tactieken. Zij doen veelal kleinschalige, heimelijke offensieve of verkennende operaties. NLMARSOF onderscheidt zich van andere special forces door hun maritieme specialisatie: operaties in, onder en vanaf het water. NLMARSOF is dag en nacht, wereldwijd en onder vrijwel alle omstandigheden inzetbaar

Onder alle omstandigheden

De special forces kunnen wereldwijd dag en nacht worden ingezet. Dat kan zijn voor terrorismebestrijding, grootschalig en in complexe situaties. Denk aan een vliegtuigkaping of een gijzeling aan boord van een ferry of een cruiseschip. Ook voeren zij geheime verkenningen uit en speciale missies op land en zee zoals:

  • het beveiligen van offshore installaties;
  • het bevrijden van landgenoten;
  • het aanhouden van oorlogsmisdadigers;
  • het trainen van buitenlandse politie of militairen, bijvoorbeeld in de strijd tegen ISIS.

De speciale beheersen een heel scala aan vaardigheden, wapens, hulp- en vervoersmiddelen. Zo zijn naast de kajak recent de sneeuwscooter en de mini onderzeeër aan het assortiment toegevoegd. Special forces zijn onder meer bedreven in extreme parachute-acties  en ze kunnen (gevechts)operaties uitvoeren onder alle omstandigheden.

 

Deze tentoonstelling is mogelijk gemaakt door Stichting Vrienden van het Mariniersmuseum