Netherlands Maritime Special Operations Forces 2013- Heden

“ZONDER VREES, ZONDER OVERMOED”

Tien jaar geleden, op 8 juli 2013, werden drie specialismen van het Korps Mariniers samengebracht tot één nieuwe eenheid. De kikvorsmannen, berggidsen en terreurbestrijders van het Korps vormen vanaf die datum de Netherlands Maritime Special Operations Forces (NLMARSOF).

Te zien:

  • Unieke beelden
  • Nog nooit in publiek vertoonde collectie
  • Een interview met een operator
  • Marsof uitrusting

Special forces van het Korps Mariniers

Zij zijn de special forces van het Korps Mariniers: eenheden die speciaal geselecteerd, getraind en uitgeruste zijn en gebruik maken van onconventionele technieken en tactieken. Zij doen veelal kleinschalige, heimelijke offensieve of verkennende operaties. NLMARSOF onderscheidt zich van andere special forces door hun maritieme specialisatie: operaties in, onder en vanaf het water. NLMARSOF is dag en nacht, wereldwijd en onder vrijwel alle omstandigheden inzetbaar

Onder alle omstandigheden

De special forces kunnen wereldwijd dag en nacht worden ingezet. Dat kan zijn voor terrorismebestrijding, grootschalig en in complexe situaties. Denk aan een vliegtuigkaping of een gijzeling aan boord van een ferry of een cruiseschip. Ook voeren zij geheime verkenningen uit en speciale missies op land en zee zoals:

  • het beveiligen van offshore installaties;
  • het bevrijden van landgenoten;
  • het aanhouden van oorlogsmisdadigers;
  • het trainen van buitenlandse politie of militairen, bijvoorbeeld in de strijd tegen ISIS.

De speciale beheersen een heel scala aan vaardigheden, wapens, hulp- en vervoersmiddelen. Zo zijn naast de kajak recent de sneeuwscooter en de mini onderzeeër aan het assortiment toegevoegd. Special forces zijn onder meer bedreven in extreme parachute-acties  en ze kunnen (gevechts)operaties uitvoeren onder alle omstandigheden.

 

Meet & Greet Sebastiaan

NLMARSOF OPERATOR VERTELT ZIJN VERHAAL IN HET MUSEUM

Zijn leven was vol avontuur en uitdaging en altijd onder de radar! Ontmoet hem in het Mariniersmuseum tijdens de voorjaarsvakantie. Hij vertelt je alles over zijn tijd bij de special forces van het Korps Mariniers – NLMARSOF.

Op 17-jarige leeftijd meldde ik me vol enthousiasme aan bij het Korps Mariniers. Na vier jaar infanterie-ervaring belandde ik bij de Bijzondere Bijstandseenheid (BBE), later NLMARSOF, waar ik tien jaar met hart en ziel heb gediend.

Als NLMARSOF-operator beleefde ik spannende momenten, van uitdagende trainingen tot risicovolle operaties. Samen met mijn team droeg ik bij aan belangrijke missies, waarvoor we afgelopen jaar een dapperheidsonderscheiding ontvingen voor de bevrijding van het gekaapte containerschip Taipan. We kregen deze onderscheiding voor moedig en beleidvol optreden in verband met vijandelijke actie.

Na 15 jaar bij de Mariniers was het tijd voor een nieuwe uitdaging. In 2020 ging ik als reservist uit dienst, terugkijkend op een onvergetelijke tijd vol ervaringen die me altijd zullen bijblijven.

Wanneer: 

  • Zaterdag 17 februari: 11.00 & 12.30
  • Maandag 19 februari: 11.00 & 12.30

Extra informatie: Duur, ongeveer 50 minuten, gratis op vertoon van je museumticket, aanmelden aan de kassa.

 

Deze tentoonstelling is mogelijk gemaakt door Stichting Vrienden van het Mariniersmuseum