Oorlogsmuseum Rotterdam

Het Mariniersmuseum bevindt zich op een unieke locatie in de stad. Het museum is net als het Witte Huis een van de weinige panden die het bombardement heeft overleeft.

Aandacht voor oorlog in het Mariniersmuseum

  • In het museum is de inval van van de Duitsers van dag tot dag te volgen bij onze Interactie Maquette inclusief dagboek fragmenten van mariniers.
  • Daarnaast kan je in digitale Panorama Rotterdam een breder beeld krijgen van deze noodlottige periode.

De Brandgrens

Brandgrens.nl is tot stand gekomen door samenwerking tussen Stadsontwikkeling, het Museum Rotterdam en het Stadsarchief Rotterdam, besteedt aandacht aan het bombardement en de brandgrens en meer in het algemeen aan Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw.

www.brandgrens.nl

 

De Brandgrens audio Tour

De audiotour leidt de wandelaar in 30 geluidsfragmenten langs de 12 km lange brandgrens, en vertelt over de stad en zijn bewoners van toen en nu. De geluidsfragmenten zijn hier gratis te downloaden.

Audiotour
Youtube kanaal met als thema brandgrens
Youtube kanaal met films over o.a. Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog
De voorzijde en het eerste depot van het Gemeentearchief aan de Mathenesserlaan 315, 1899.

Samenwerkende partners

Stadsarchief Rotterdam

Stadsarchief Rotterdam bestaat sinds 1857 en is één van de oudste en grootste archieven van het land. Aan het hoofd staat de gemeentearchivaris, mevrouw drs. Jantje Steenhuis. Het archief is onderdeel van de gemeente Rotterdam en valt onder het cluster Dienstverlening.

Wij zetten ons in om archiefstukken van de gemeente Rotterdam in goede en geordende staat te bewaren en te ontsluiten. Naast deze wettelijke taak zien we het als onze opdracht de geschiedenis van Rotterdam te bewaren en zichtbaar te maken.

Stadsarchief Rotterdam voert de Archiefwet uit voor de gemeenten Rotterdam, Barendrecht, Albrandswaard, Ridderkerk en Lansingerland (Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk) en voor Metropoolregio Rotterdam-Den Haag, Waterschap Hollandse Delta, Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en de Milieudienst Rijnmond. Bij het archief werken ca. 70 medewerkers, vele vrijwilligers en stagiairs.

Het stadsarchief maakt diverse initiatieven zichtbaar speciaal gericht op Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog waaronder Affiches uit de oorlogsjaren

https://www.flickr.com/photos/rotterdam_municipal_archives/sets/72157626349436135/

https://stadsarchief.rotterdam.nl/

 

Museum40-45 nu

Het bombardement op Rotterdam is ruim driekwart eeuw geleden, maar dreunt nog steeds na in onze stad. De Experience in Museum Rotterdam ‘40 – ’45 NU zet je midden in het Rotterdam van mei 1940 met persoonlijke verhalen, indringende beelden en overdonderend geluid. Hoe voelt het als je leven in één klap overhoop wordt gegooid en je vertrouwde omgeving in stukken ligt?

https://museumrotterdam.nl/

Comite 4 en 5 mei

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft als taak richting, inhoud en vorm te geven aan herdenken en vieren en het levend houden van de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog.

https://www.4en5mei.nl/