Zeesoldaten

Het wereldwijd verdedigen van onze landsbelangen is al eeuwenlang de opdracht van het Korps Mariniers. Aan de hand van diverse acties van vroeger en nu laten we in Zeesoldaten zien waarom het motto Qua Patet Orbis (Zo wijd de wereld strekt) ook nu nog de marinier typeert.

Bezoek de tentoonstelling vanaf 21 april

Tickets

Geschiedenis van
de mariniers

Op 10 december 1665 is het Korps Mariniers opgericht door Johan de Witt en Michiel de Ruyter. In Zeesoldaten leer je meer de geschiedenis van de mariniers, vanaf de oprichting van het Korps tot aan de Koude Oorlog. Wij laten je daarbij het leven en werk van een marinier ook zelf ervaren.

hoedje uit 1817

Bijzondere collectiestukken

In 1815 laat Willem, de oudste zoon van Stadhouder Willem V, zich in Amsterdam inhuldigen als eerste Koning der Nederlanden: Koning Willem I. Met het nieuwe koninkrijk wordt ook een nieuw leger gevormd. Het wordt een modern, centraal aangestuurd leger: zaken als rekrutering en uniformering worden niet langer door regimenten zelf geregeld maar bij Koninklijk Besluit. Op 2 december 1817 wordt het oude Regiment de Marine heropgericht als Korps Mariniers, met een modern nieuw uniform. Dit uniform bestaat uit een donkerblauwe tenue met rode randen en een hoge zwartlederen hoed. Door die hoed krijgen de mariniers al snel de bijnaam ‘hoedjesmannen’. 

Mariniers hoed Leren hoed met koperen plaat met gekroonde W, het monogram van koning Willem I. De hoed was onderdeel van het mariniers uniform tussen 1817 en 1830.

Bruikleen Rijksmuseum, datering 1817-1831

 

Waar komen ze vandaan?

Zeeslagen

Het militaire werkveld van de marinier is het vechten op en vanaf schepen. In de zeventiende eeuw spelen de mariniers een belangrijke rol bij de diverse zeeslagen. Tijdens de Zeeslag bij Solebay, in het Rampjaar 1672, gaat het tegen een grotere Engels-Franse vloot. De mariniers laden en vuren de kanonnen af, enteren vijandelijke schepen en voeren man-tot-man gevechten op de scheepsdekken. De slag eindigt tactisch onbeslist, maar een Engels-Franse invasie vanuit zee is verhinderd. 

Door de ogen van een marinier

Centraal in deze tentoonstelling staat marinier Alain die aan de hand van videofragmenten de bezoeker meeneemt door de geschiedenis van het Korps Mariniers. Opgericht als zeesoldaten vechtend onder admiraal Michiel de Ruyter in de Engels-Nederlandse oorlogen, naar de wereldwijde inzet van de mariniers als multifunctionele amfibische specialisten.

Door de tentoonstelling heen worden er unieke filmbeelden uit de jaren ’30, ’40 en ’70 op grote schermen getoond. Zo kan onder andere de inzet van de Mariniersbrigade op Oost-Java alsook beelden van trainingen van de Bijzondere Bijstandseenheid in de jaren ’70 worden bekeken, welke in het verleden niet openbaar getoond mochten worden. Door een samenwerking met het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) is dit nu wel mogelijk.