Tentoonstelling

Tot op het Bot

Deze tentoonstelling biedt een zeldzame kijk achter de schermen van de plek waar mariniers al decennia lang hun eerste militaire training doorlopen: het Mariniersopleidingscentrum op de Van Ghentkazerne in Rotterdam.

Bezoek de tentoonstelling vanaf 11 juli 2024

Tickets

Over doorzettings- vermogen en kameraadschap

Fotograaf Rob Poortvliet kreeg van 2019 tot 2022 het bijzondere voorrecht om geregeld op te trekken met diverse lichtingen op de Van Ghentkazerne én tijdens bivak. Hij kreeg al snel het vertrouwen van de kaderleden en werd daardoor onderdeel van de groep. Hierdoor kon hij een unieke serie maken over doorzettingsvermogen en kameraadschap.

Het fotomateriaal wordt ondersteund met interviews met zowel instructeurs als cursisten waarin zij hun indrukwekkende verhalen delen, zodat er een compleet beeld van de opleiding tot marinier ontstaat. Het is overduidelijk, mariniers gaan: Tot op het Bot!

"Rob Poortvliet kreeg het voor elkaar om iets wat normaal zo’n gesloten bolwerk is te vangen in schijnbaar simpele, intieme momenten. Zijn foto’s zijn ook reflecterend. Je vraagt je af: “Waarvoor ga ik tot op het bot?” Frédérique van Steekelenburg-Van der Stelt, directeur Mariniersmuseum