Strijden voor

vrijheid

Op 4 mei herdenken we alle oorlogsslachtoffers. Marinier Andries Knotter bijvoorbeeld. Hij kwam om in een vuurgevecht tijdens ‘De Meidagen’ in Rotterdam en gaf daarmee zijn leven  voor onze vrijheid. Hij was pas 23 jaar.

 

 

Dagelijks lezen we in de krant over de dramatische strijd in het oosten van Oekraïne, de oorlog in Gaza en de humanitaire crisis in Jemen. Jonge mannen en vrouwen van vaak nog geen 25 jaar leveren een strijd voor de vrijheid van hun land of volk.

Hoewel de Tweede Wereldoorlog al zo’n tachtig jaar geleden is, is er in essentie weinig veranderd. Ook toen streden jonge jongens van amper 25 jaar oud voor onze vrijheid.

Zoals

Andries Knotter

Andries Knotter is beroepsmarinier en wordt eind jaren ‘30 geplaatst in Nederlands-Indië. Hij is een jonge twintiger en heeft het niet slecht.

Op een foto uit die tijd poseert hij relaxed en gebruind op zijn Harley Davidson-motorfiets. Maar omdat er begin 1940 oorlog dreigt in Europa wordt hij aan boord van de torpedobootjager Hr.Ms. Van Galen terug naar Nederland gestuurd.

Tijdens de terugreis viert hij zijn 23e verjaardag.

Terug naar Nederland

voor de verdediging

Op 6 mei 1940 komt hij vanuit Indonesië aan in Den Helder. De bemanning heeft, net als Andries, lang in Azië gediend. Ze kijken er naar uit om familie en vrienden weer te zien. Maar vanwege de oorlogsdreiging mogen de mannen niet ontschepen.

Als op 10 mei de Duitsers ons land aanvallen vaart de Van Galen naar Rotterdam om te gaan helpen bij de verdediging van de Maasbruggen. Maar zo ver komt het niet. Het schip wordt op de Nieuwe Waterweg door Duitse Stuka’s op de korrel genomen.

Bommen vallen, het schip vuurt terug. Er is zo veel schade dat de commandant besluit om een haven op te zoeken om de boot daar te laten zinken. Op 12 mei moet iedereen van boord.

Andries en andere mariniers

gaan de strijd nog aan

Maar daarmee is de strijd niet afgelopen, integendeel. Andries trekt zijn gevechtsuitrusting aan en vormt samen met andere mariniers van de Van Galen een groepje dat de strijd aangaat met Duitse parachutisten in Overschie, een wijk aan de noordkant van Rotterdam.

Op 14 mei komen ze daar onder vuur van Duitse mitrailleurs. Andries en nog drie van zijn kameraden komen daarbij om.

Inwoners van Den Haag rennen in de Piet Heinstraat enthousiast de binnentrekkende Canadezen tegemoet tijdens de bevrijding.

Hij gaf zijn leven voor onze vrijheid

Marinier der 1e klasse Andries Knotter geeft zijn leven voor ons land, 23 jaar oud. Hij is begraven in Schiedam.

Opoffering. Laten we er wat van leren.

Andries stierf in de strijd voor vrijheid. Een vrijheid die dagelijks veel slachtoffers vroeg. Andries en vele anderen kunnen we niet meer terughalen. Maar we kunnen wel leren van hun verhalen. Want vrijheid is niet vanzelfsprekend.

Ontdek ook de moedige verhalen van militair Hendrik en marineman Maarten.