Slag om de Javazee

Vanwege de inzet van het Korps Mariniers in het begin van de Tweede Wereldoorlog werden bij Koninklijk Besluit op 4 december 1946 de vaandelopschriften toegevoegd aan het Korps vaandel: Rotterdam, Oost-Java en Javazee.

De Combined Striking Force

Op 27 februari 1942 vond in de wateren van het toenmalige Nederlands-Indië de Slag in de Javazee plaats. Onder het bevel van schout-bij-nacht Karel Doorman poogde een geallieerd eskader een Japanse transportvloot te onderscheppen, onderweg naar de noordkust van het eiland Java. Het doel van deze transportvloot was om Japanse troepen aan land te zetten en het eiland te veroveren. Het konvooi werd beschermd door oorlogsschepen van de Japanse marine.

Erelijst_mariniers_Mariniersmuseum

Karel Doorman

De Combined Striking Force onder bevel van schout-bij-nacht Doorman bestond uit 14 Nederlandse, Britse, Amerikaanse en Australische schepen. Aan Nederlandse zijde waren hierbij betrokken de kruisers Hr.Ms. Java en Hr.Ms. De Ruyter, en de torpedobootjager Hr.Ms. Kortenaer. De Japanners wisten de geallieerde vloot te verslaan, waarbij alle drie de Nederlandse schepen tot zinken werden gebracht. Hierbij kwamen meer dan 900 opvarenden aan Nederlandse zijde om het leven, waaronder bijna 100 mariniers. Het bekendste slachtoffer is natuurlijk Karel Doorman.

Familieleden in onzekerheid

Voor de vele familieleden en vrienden van al deze mariniers en marinemannen brak een onzekere tijd aan. Kleine groepen opvarenden waren uit het water gevist. Zij kwamen bijna allen in Japanse krijgsgevangenschap terecht. Vanwege de moeilijke communicatie in oorlogstijd ontvingen nabestaanden vaak pas na jaren duidelijkheid over het lot van hun geliefden.

Zo ook de familie van marinier Martinus Janssen, hierbij afgebeeld in zijn witte ‘jas toetoep’.  In 1945 ontvingen zij pas bericht van het Rode Kruis dat hun zoon aan boord was geweest van Hr.Ms. Java en dat zijn lot onbekend was. Pas in 1947 ontvingen de familie definitief bericht dat hij gesneuveld was in de Javazee.

Slag in de Javazee: volg de strijd van uur tot uur