Station

Het vaandelopschrift Rotterdam

Op 14 mei 1940 wordt de strijd door de Duitsers beslist met een vernietigend bombardement op het oude centrum van Rotterdam. We duiken in aanloop naar de nieuwe vaandelopschriften in de reeds bestaanden opschriften op het vaandel van het Korps Mariniers.

Rotterdam

Vaandelopschrift

Vaandelopschriften verwijzen naar belangrijke krijgsverrichtingen waarbij de eenheid zich op bijzondere wijze heeft onderscheiden. Met het verlenen van het opschrift wordt uitdrukking gegeven aan de erkenning en waardering van de prestatie van de eenheid. De toekenning van deze wapenfeiten gebeurt altijd bij Koninklijk Besluit.

ROTTERDAM

In de ochtend van 10 mei 1940 veroveren Duitse luchtlandingstroepen met een bijzonder gewaagde actie de Maasbruggen in Rotterdam. Vijf dagen lang vechten Nederlandse en Duitse troepen om de controle over de bruggen. Op 14 mei wordt de strijd door de Duitsers beslist met een vernietigend bombardement op het oude centrum van Rotterdam. De Nederlandse troepen moeten uiteindelijk capituleren voor een tegenstander die niet terugschrikt voor geweld tegen de burgerbevolking.

Zwarte duivels

Bij die strijd spelen de mariniers een belangrijke rol. De 450 mannen waren gedeeltelijk nog in opleiding, maar stopten de Duitse opmars bij de Rotterdamse Maasbrug. De Duitsers hadden die brug nodig om in het hart van Nederland binnen te dringen. Op 13 mei, drie dagen na de landing van Duitse zweefvliegtuigen en parachutisten, begonnen de mariniers zelfs een tegenaanval nadat ze al drie volle dagen gevochten hadden. De aanval mislukte, maar Duitsland werd wel vertraagd in zijn plannen. Doordat de Duitsers Rotterdam niet snel genoeg onder controle kregen, besloten zij over te gaan tot het bombarderen van de Maasstad.

De zwarte duivels vallen aan.