Ernst Herbert Piena

PIENA gaat over een Rotterdamse Marinier die begraven ligt op de Rotterdamse begraafplaats Crooswijk. Hij ligt als enige Nieuw-Guinea-veteraan begraven tussen de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog op het ereveld.

Ed van Beek bezocht zijn graf in 2018 en ontdekte dat zijn grafsteen beschadigd was. Dit leidde tot een zoektocht naar het verhaal achter deze Rotterdamse Marinier. Met dank aan: Eduard van Beek, Frans van Drunen, Leo Hengelbrock en Jac Havenith.

Nabij Merauke aan de zuidoostkust van Nederlands Nieuw-Guinea sneuvelt een van onze mariniers in een uren durend vuurgevecht met geïnfiltreerde Indonesische parachutisten waarbij ook een van onze mannen door een kogel in de voet werd getroffen.

De man die sneuvelde was Ernst Herbert Piena marinier 3-zm uit Rotterdam (*05 februari 1942) en de marinier die gewond raakte bij het uit de vuurlinie halen van Ernst betrof de 21-jarige Leonard Peter (Leo) Hengelbrock uit Vaals.

Ernst werd diezelfde dag nog met militaire eer ter aarde besteld en, na de overdracht van Nieuw-Guinea aan de VN, overgebracht en herbegraven op “Crooswijk” te Rotterdam 11 oktober 1962.

Bekijk de documentaire 'De Rotterdamse Marinier in Nieuw-Guinea 1962'