Bronzen kruis

In 2002 werd voor het eerst in bijna veertig jaar een Bronzen Kruis uitgereikt aan korporaal der mariniers Dick Vonk, voor een actie in 1993 in Cambodja. Vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw was het in Nederland niet meer gebruikelijk om dapperheidsonderscheidingen uit te reiken aan militairen, dit paste blijkbaar niet meer in de tijdgeest.

Marinier 1e klasse Vonk

Marinier 1e klasse Vonk was in mei 1993 chauffeur van de voorste Landrover in een konvooi voertuigen van de VN-missie UNTAC in Cambodja. Het konvooi van zes voertuigen met UNTAC-politie en mariniers liep bij het dorp Ampil in een hinderlaag. Net voorbij een wegversperring werd het konvooi ineens onder vuur genomen door een vijandelijke strijdgroep. De voorste Landrover werd aan de achterzijde geraakt door een projectiel van een RPG-7 raketwerper. Drie van de vier mariniers aan boord raakten zwaar gewond en ook Vonk verloor even het bewustzijn. Toen hij bijkwam lag het voertuig al onder vuur van AK-47’s. Vonk gaf gauw gas om te ontsnappen aan de hinderlaag.

Snelle reactie

Anderhalve kilometer verderop begaf de Landrover het. Vonk haalde de MAG-mitrailleur van het voertuig en dwong hiermee een juist passerend voertuig van een Cambodjaanse generaal tot stoppen. De drie gewonde mariniers werden in de auto van de generaal gezet. Hierna reden ze door tot ze de toesnellende Quick Reaction Force ontmoetten. Hier werd de verzorging van de gewonden door een ziekenverpleger overgenomen.

Door zijn snelle reactie wist Vonk de zwaargewonden in veiligheid te brengen en bovendien een nieuw voertuig te ‘regelen’. In de tweede Landrover waren ook gewonden gevallen, waaronder een aantal Japanse politieagenten. Een van hen overleed aan zijn verwondingen. De mariniers in de overige voertuigen wisten de aanvallers op afstand te houden.

Toekenning en uitreiking

van onderscheidingen

Militairen die zich door moedig of beleidvol optreden tegenover de vijand hebben onderscheiden, komen in aanmerking voor het Bronzen Kruis. Deze onderscheiding wordt toegekend door de koning, aan militairen in dienst van het Koninkrijk der Nederlanden.

De Bronzen Kruizen zijn vanmiddag voor majoor der mariniers Christian, infanterie-kapitein Erik en sergeant 1 van de genie Minze. Het Kruis van Verdienste krijgt sergeant-majoor van de mariniers Pascal. De twee mariniers afkomstig van Netherlands Maritime Special Operations Forces (NLMARSOF) van het Korps Mariniers.