Qua Patet Orbis

Met een koninklijke machtiging werd op 20 november 1946 aan het embleem het motto “Qua Patet Orbis” (zo wijd de wereld strekt) toegevoegd.

Handtekening Johan Maurits 1640

Persoonlijke motto van Johan Maurits

Na de Tweede Wereldoorlog werd toestemming gevraagd om de spreuk “Qua Patet Orbis” aan het embleem toe te voegen. Dit was het persoonlijke motto van Johan Maurits van Nassau (1604-1679). Hij was een opperofficier in het Staatse leger en in de periode 1636-1644 gouverneur-generaal van Nederlands-Brazilië. Daar nam hij deze spreuk in gebruik, het werd zelfs onderdeel van zijn handtekening. Na terugkeer in Nederland vestigde hij zich in het Mauritshuis in Den Haag.

Toestemming van de Koningin

Omdat Qua Patet Orbis bij uitstek past bij het wereldwijd inzetbare Korps Mariniers gaf koningin Wilhelmina in 1946 toestemming om het persoonlijke motto van haar illustere familielid te gebruiken. Met gepaste trots wordt het QPO vanaf die datum door de Nederlandse mariniers gevoerd.

HET EMBLEEM 1896

Het embleem van het Korps Mariniers is een vertrouwd beeldmerk. Met de invoering van de nieuwe piekhelm in 1896 werd dit embleem eveneens geboren. De nieuwe helm die in 1896 werd ingevoerd voor het Korps Mariniers was afgeleid van de helm die door het Nederlands-Indisch leger in gebruik was genomen. Voor de nieuwe mariniershelm werd door kapitein der mariniers J.W. Wijnands een embleem ontworpen. In de loop van de tijd werd dit als officieus embleem voor het korps ingevoerd, op briefpapier en bij feestelijke gelegenheden.