Meidagen - 10 mei

Wat gebeurde er in aanloop van het bombardement? En hoe zag de stad eruit toen de rook weer optrok?

De Duitse inval

In de vroege ochtend van vrijdag 10 mei 1940 neemt een kleine Duitse luchtlandingseenheid bij verrassing de bruggen over de Nieuwe Maas in; Duitse watervliegtuigen landen op de Nieuwe Maas en ca. 90 soldaten roeien met rubberbootjes naar de kades.

 

Maasbruggen

Ze moeten de bruggen bezet te houden tot de tanks van de Duitse hoofdmacht arriveren. Gedurende 5 dagen zal zich een heftige strijd om de Maasbruggen afspelen. Die vormen de laatste rivierovergang in de Duitse opmars naar Den Haag.

In Duitse handen

Tijdens de verwarrende straatgevechten die in de ochtend van 10 mei ontstaan tussen Duitse troepen en Nederlandse militairen wordt het gebied rond de Oude Haven het strijdtoneel. Mariniers en genietroepen vechten zij aan zij. Vanuit een aantal grote gebouwen, zoals Station Beurs (ongeveer ter hoogte van het huidige Station Blaak), het bedrijvengebouw genaamd “Plan C”, het Witte Huis en Hotel Weimar (op de hoek van de Spaansekade en het Haringvliet) wordt gevuurd op Duitse troepen.

Van hieruit worden de Duitsers met gevoelige verliezen teruggedreven tot op een klein bruggenhoofd op de noordoever. De Nieuwe Maas vormt inmiddels de frontlijn; de bruggen zijn in Duitse handen.