Indisch eten

Binnen de krijgsmacht en dus ook bij het Korps Mariniers zijn er veel tradities en gewoontes. Een sprekend voorbeeld hiervan is de Indische maaltijd op woensdag.

Indische eten

De oorsprong ligt bij de terugkerende militairen, waaronder vele ‘blauwe jongens’ en Indonesische personeelsleden van de Koninklijke Marine, na de soevereiniteitsoverdracht in Indonesië. Dit is in stand gehouden door de inmiddels wekelijkse ‘blauwe hap’ op woensdag bij de Koninklijke Marine/Korps Mariniers, waar de lekkerste Indonesische gerechten op tafel verschijnen.

De ‘blauwe hap’

We kunnen niet recht praten wat krom is. ‘Blauwe’ was een scheldnaam voor een persoon van Indonesische afkomst. Wiki noemt het verzachtend  een ‘bijnaam’

Recepten uit de kombuis

Als je zelf Indisch wilt koken dan moet je zeker eens recepten boek van Oud-marineman Wouter Rademakers  Selamat Makan ter hand nemen. Met 900 blauwe hap recepten uit de kombuis van de Koninklijke Marine kun je nog wel even voort. Alleen al de uitgebreide receptuur voor het maken van diverse soorten verse sambal is om bij te watertanden. Of te waterogen, wanneer het hele pittige sambal betreft. Sterk spul, maar onze mariniers zijn er groot mee geworden.

 

Wij konden het niet laten, hier vind je één van de favoriete recepten die op woensdag in de bedrijfskantine wordt geserveerd, eet smakelijk!

Recept 'blauwe hap'
Eten aan Boord -Jan Doze hofmeester aan boord van een onderzeeër vertelt over het eten aan boord.