Tamboers & Pijpers

De tamboers en pijpers vormen het muzikale hart van het Korps Mariniers. Ze verzorgen de muzikale begeleiding tijdens militaire ceremonies, taptoes en marsen. Vaak treden ze op in samenwerking met de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Binnen de Koninklijke Marine zijn ze een onmisbaar onderdeel, want iedere marineman of -vrouw heeft wel eens op hun muziek leren marcheren.

Geschiedenis, van 1665 tot nu

Geschiedenis, van 1665 tot nu

Toen het Korps Mariniers in 1665 werd opgericht, als het zogeheten Regiment der Marine, kwamen ook de eerste tamboers officieel in dienst bij de Nederlandse zeemacht. In 1699 deden de pijpers hun intreden bij het Regiment de Marine. Ze hadden toen 3 fluiten in verschillende stemming. De mariniers namen deze mee in een koperen fluitenbuis die aan hun koppel hing. Deze buis is nog steeds onderdeel van het galatenue.

Muziek van de tamboers & pijpers

De muziek van de tamboers & pijpers werden gebruikt om iedereen in het juiste marstempo te laten lopen. Aan boord hadden zij ook een dubbelfunctie als scheepstrompetter. Zij moesten dus ook signalen doorgeven.

Bij het ontstaan van het Koninkrijk der Nederlanden in 1814 werden op verzoek van Koning Willem I een aantal militaire signalen in notenschrift vastgelegd. Deze signalen worden vandaag de dag nog als ceremonieel uitgevoerd. Tot 1983 werd de Des-fluit gebruikt. Hierna is deze vervangen door de huidige C-piccolo fluit.

Door de ontwikkeling op het gebied van vuurwapens tijdens de negentiende-eeuw, gingen soldaten elkaar niet meer te lijf als grote blokken musketiers die naar elkaar toe liepen maar in kleine groepjes vurend liggend op de grond of vanuit dekking. Hierdoor verdween de gevechtsfunctie van de tamboers & pijpers en werd hun taak gedurende de komende eeuw steeds meer hun huidige ceremoniƫle rol.

Volwaardige mariniers

De muzikanten van de Tamboers en Pijpers zijn opgeleid als volwaardige mariniers. Zij hebben een volledige infanterie en amfibische opleiding doorlopen. Dit tot in tegenstelling van de leden van de marinierskapel, welke slechts een beperkte militaire opleiding krijgen. De tamboers en pijpers vervullen dus, behalve hun muzikale taken, ook normale operationele functies bij parate eenheden of kazernes.

Vier instrumenten

De tamboers & pijpers bespelen vier instrumenten: trommel, piccolofluit, signaalhoren en de steelpan. Na hun opleiding als marinier volgen ze een interne vakopleiding gespecialiseerd op trommel (tamboer) of piccolofluit (pijper). Ieder tamboer of pijper kan ook op de signaalhoren op traditionele wijze trompetsignalen blazen. De Koninklijke Marine gebruikt deze signalen nog steeds voor ceremoniƫle doelen, zoals bijvoorbeeld bij het hijsen van de vlag.

10 muzikanten van de Tamboers en Pijpers spelen ook in de Steelband. De Steelband verzorgt muziek op tropische feesten, tijdens evenementen en recepties. Steelbandmuziek komt oorspronkelijk uit het Caribisch gebied. Door de aanwezigheid van mariniers op Aruba is deze muziek ook naar Nederland gekomen. De band speelt een groot aantal Latijns-Amerikaanse muziekstijlen zoals de rumba, de bossanova, de calypso, de salsa en de lambada.

 

Bron: NIMH - Pijper van het Korps Mariniers

Een eigen slag

Een belangrijk kenmerk van de trommeltechniek van de tamboers is de vlamslag. Dit is een slag van de linkerstok direct gevolgd door de rechter, of omgekeerd. Ook zijn de tamboers beroemd om hun fraai lopende roffels op de trommel: 2 slagen rechts en 2 slagen links, enzovoort. De tamboers kunnen in marstempo meer dan 960 slagen per minuut maken(!).