Militairen springen bij

In het verleden heeft defensie bij verschillende grote rampen klaargestaan om in binnen- en buitenland te ondersteunen en hulp te verlenen. De afgelopen jaren zijn Nederlandse militairen op uitzending geweest om steun te verlenen na aardbevingen en andere natuurrampen. Ook de inzet na de MH-17 ramp is een goed voorbeeld van hoe Defensie hulp verleent voor de gehele maatschappij, en niet alleen voorbereid is op oorlogsomstandigheden.

Strijd tegen COVID-19

Sinds de uitbraak van de coronapandemie ondersteunt defensie andere organisaties op vele verschillende manieren in de strijd tegen het coronavirus. Denk bijvoorbeeld aan de uitbreiding van intensive care capaciteit van het Universitair Medisch Centrum Utrecht, het ondersteunen van distributiecentra van voedselbanken en het inzetten van militair medisch personeel. Ook het het door corona getroffen Caribische gedeelte van Nederland kon rekenen op ondersteuning van Defensie met de inzet van het grootste marineschip: Zr.Ms. Karel Doorman.

Nationale Taken Nationale Taken Nationale Taken

Inzet mariniers bij nationale taken

Operators van de Unit Interventie Mariniers van de Netherlands Maritime Special Operations Forces (NL-MARSOF) leveren regelmatig een onzichtbare bijdrage aan de handhaving van de veiligheid in Nederland. Toch zijn ze bijna wekelijks in de journaals te zien.

Deze mariniers maken deel uit van een gezamenlijke dienst van de politie en de krijgsmacht. De operators kunnen in noodgevallen direct vanuit hun woonplaats ingezet worden door heel Nederland. Ze vormen hierbij teams op basis van snelle aanwezigheid op locatie. Allen dragen het wolf grey tenue met de tekst “Politie. Dienst Speciale Interventies”. In het Mariniersmuseum is onder andere een kogelvrij schild te zien van deze bijzondere mariniers.