Lees voor

Zeesoldaten

Het Mariniersmuseum aan de Wijnhaven in Rotterdam daagt jong en oud uit zich voor even marinier te voelen en neemt je mee naar het verleden en het heden. Zo leer je meer over mariniers vanaf de oprichting van het Korps Mariniers in 1665 tot aan de Koude Oorlog en ervaar je daarbij het dagelijks leven van een marinier. Mariniers worden al eeuwenlang wereldwijd ingezet. Een zware en verantwoordelijke taak. Zou jij het kunnen?
 

Plan bezoek

Zo wijd de wereld strekt

Het wereldwijd verdedigen van de landsbelangen is al eeuwenlang de opdracht van het Korps Mariniers. Met diverse acties van vroeger en nu illustreert het museum waarom Qua Patet Orbis (zo wijd de wereld strekt) ook nu nog de marinier typeert. Dit is zeker ook te zien in de introductiefilm (productie  Studio Redrum uit Ede). Met behulp van actief-dienende mariniers, re-enactors, beeldmateriaal van recente oefeningen en missies, én de nieuwste digitale effecten is er een - volgens regisseur en producer Christiaan Kuipers - “moddervette” film gemaakt. In enkele minuten wordt duidelijk wat een marinier is en waar hij voor staat. Een glansrol is weggelegd voor de spoorweghefbrug “De Hef” in Rotterdam, die in de film het decor vormt voor de strijd om de Maasbruggen in de meidagen van 1940.

Openingstijden

Topstukken

Met de schenking van een model van Zr.Ms. Johan Wit, door de Stichting Vrienden van het Mariniersmuseum aan de Stichting Historische Verzameling Korps Mariniers, is de basispresentatie compleet. Naast dit zeer gedetailleerde scheepsmodel hebben bijzondere collectiestukken, waaronder bruiklenen van het Rijksmuseum, hun weg gevonden naar het museum. Zo kan de bezoeker een originele hoed van een zogenaamde “hoedjesman” uit 1817 zien en een sabel die gebruikt werd aan boord van de kanonneerboot van Van Speijk.

Wil je meer weten over de geschiedenis van het Korps Mariniers? Rondleidingen zijn te boeken. 

Rondleidingen
Gesloten Helaas zijn wij tot nader order gesloten. Dit ivm de door de overheid getroffen maatregelen tegen het coronavirus.