Foto: Verhalenhuis Belvédère, Collectie Moscoviter

Stad in puin

De buurt rondom het Mariniersmuseum was in de meidagen van 1940 het centrum van een vurig strijdtoneel. Nadat op 10 mei de Duitse aanval op Nederland begonnen was, wordt in Rotterdam gedurende vijf dagen hevig verzet geboden. Mariniers van de Oostpleinkazerne nemen samen met enkele geniesoldaten van de landmacht o.a. het Witte Huis in. Vanaf de hoogste etages verdedigen zij de strategisch gelegen Maasbruggen.

 

 

Foto: Collectie Hans Nieuwenhuijsen.

De trieste aanblik van de ravage vereeuwigt het wentelpunt in de geschiedenis van Rotterdam.

Als reactie op het verzet – terwijl de onderhandelingen nog gaande waren – vallen op 14 mei Duitse bommenwerpers onverwacht aan. Met dit bombardement wordt de strijd beslecht; Nederland capituleert. In slechts een kwartier tijd wordt een groot deel van de historische stad in as gelegd, mede door het verwoestende inferno dat volgt. Naar schatting 900 mensen komen om, ruim 80.000 inwoners raken dakloos. Slechts een aantal markante panden, zoals het Witte Huis, blijft gespaard. Wat rest is puin.

Als aanvulling op de opstelling Mei 1940 werkt het Mariniersmuseum aan een digitaal ‘Panorama Rotterdam’, waarin moderne panoramafoto’s van de stad gecombineerd worden met historische foto’s van zowel voor als na het bombardement. Deze interactieve beleving zal vanaf eind dit jaar te zien zijn. Tijdens het vooronderzoek stuitten wij op uniek en indrukwekkend beeldmateriaal dat nu de kern vormt van de fototentoonstelling Stad in puin. Rotterdam na het bombardement in beeld.

Bijzonder hoogtepunt vormen enkele niet eerder geëxposeerde werken van de latere verzetsheld Frits Nieuwenhuijsen, die een bijzonder panorama maakte vanaf het dak van het Erasmusgebouw.