Lees voor

Bezoekers van het Mariniersmuseum kunnen een digitale erelijst raadplegen. In deze database zijn alle mariniers opgenomen die door of vanwege de dienst zijn gesneuveld of omgekomen, tijdens oorlogen, gevechtsacties, patrouilles of oefeningen, of door ongelukken in uitzendgebieden, vanaf 1940 tot heden. In de database kan er gezocht worden op naam, periode en continent van overlijden. Van vrijwel alle omgekomen mariniers is een portretfoto of andere persoonlijke informatie toegevoegd, waardoor de marinier letterlijk een gezicht krijgt.

De erelijst is opgesteld in de tentoonstelling "zeesoldaten"welke een overzicht geeft van de geschiedenis van de mariniers. Op 10 december 1665 is het Korps Mariniers opgericht door Johan de Witt en Michiel de Ruyter. Door de eeuwen heen hebben vele mariniers hun leven gegeven in dienst van de Nederlandse krijgsmacht. Zo ook tijdens de meidagen van 1940, een alles veranderend moment in de geschiedenis van de stad Rotterdam. Op de Noordoever rond de Maasbruggen verdedigden de mariniers de stad tegen de Duitse aanval. Gedurende deze inzet en de periode hierna zijn er mariniers omgekomen voor vrede en veiligheid over heel de wereld.

Helaas zijn de gegevens van overleden mariniers uit het verre verleden vaak onbekend of niet volledig, maar vanaf 1940 tot heden is alles goed gedocumenteerd en beschikbaar gesteld voor deze erelijst. Met dit nieuwe digitale document eert het Mariniersmuseum de omgekomen mariniers en het hoogste offer dat zij hebben gebracht.

Deze erelijst is live te doorzoeken in het museum maar ook via de website van de erelijst.

DE ERELIJST

Nabestaanden of anders betrokkenen kunnen actief informatie aanleveren om de database aan te vullen en zo de mariniers te gedenken. U kunt hiervoor contact opnemen met de afdeling collectie door een e-mail te sturen naar collectie@mariniersmuseum.nl 

Ook informatie over mariniers omgekomen of gesneuveld voor 1940 willen wij opnemen in deze erelijst. Uw informatie hiervoor wordt zeer gewaardeerd.

Op 4 mei 2018 heeft het Mariniersmuseum 24-uur lang -ieder uur- een marinier uit de erelijst uitgelicht. Heeft u dit gemist? Op onze Facebook- en Instagram pagina kijkt u dit (en meer) terug.

De Commandant Zeestrijdkrachten en tevens admiraal Benelux vice-admiraal Rob Kramer ziet als eerste de erelijst mariniers in samen met Frédérique van Steekelenburg-van der Stelt directeur Mariniersmuseum.

Deel deze pagina

Gesloten Helaas zijn wij tot nader order gesloten. Dit ivm de door de overheid getroffen maatregelen tegen het coronavirus.