Lees voor

75 jaar Slag in de Javazee

Op 27 februari 1942 seinde schout-bij-nacht Karel Doorman het signaal “All ships – follow me” aan de schepen van het geallieerde eskader onder zijn leiding in de Javazee. Hiermee zette hij de aanval in op een Japanse vlooteenheid die onderweg was naar het eiland Java, om daar een invasiemacht aan land te zetten. Het werd een ongelijke strijd, de Japanse schepen waren beter bewapend en geoefend dan hun Australische, Britse, Nederlandse en Amerikaanse tegenstanders. In een nachtelijk gevecht werden onder andere de kruisers Hr.Ms. De Ruyter en Hr.Ms. Java, en de torpedobootjager Hr.Ms. Kortenaer tot zinken gebracht. De geallieerden moesten zich terugtrekken en de Japanse strijdkrachten konden ongestoord een landing uitvoeren op de kust van Java.

Aan Nederlandse zijde vonden 1150 opvarenden hun zeemansgraf in de Javazee. Daaronder waren ongeveer 100 Nederlandse mariniers, die aan boord van de schepen een essentiële taak vervulden als deel van de geschutsbemanningen. Ter vergelijking: in de meidagen van 1940 sneuvelden in Rotterdam circa 20 mariniers. De slag in de Javazee is dan ook niet zomaar een wapenfeit dat vermeld wordt op het vaandel van het Korps Mariniers. 

Pieter Verschuur heeft hier onderstaand gedicht aan gewijd. Zijn oom Freek Verschuur was marinier 2e klasse aan boord van de Hr. Ms. De Ruijter die op 27 februari 1942 ten onder ging. Freek sneuvelde een dag voor zijn verjaardag, 23 jaar oud.

Deel deze pagina