Lees voor

Regelmatig wordt de collectie van het Mariniersmuseum verblijdt met nieuwe aanvullingen. Op deze pagina worden zij uitgelicht. Nieuwe schenkingen zijn meer dan welkom. Kijk op onze schenkingen pagina hoe u uw schenking aan kunt melden.

Deze uniform-set is in Mali gedragen door special forces operator marinier 1 Thomas en wordt momenteel getoond op een figuur in de hal van het museum.

Onze meest recente aanwinst betreft een uniform- en uitrustingset die in Mali is gedragen door een special forces operator van C-squadron, marinier 1 Thomas. Van april tot augustus 2015 namen de mannen van MARSOF daar het stokje over van het Korps Commandotroepen. Het verwerven van moderne uitrusting heeft tegenwoordig meer nadrukkelijk de aandacht in het Mariniersmuseum. Vandaag is morgen tenslotte geschiedenis.

Karakteristiek voor hedendaagse militaire uitrusting is het modulaire systeem van de gevechtsvesten. Zo kunnen militairen naar eigen inzicht en gemak hun vest indelen met de verschillende opbouwtasjes. Speciaal voor de waarnemings-missie MINUSMA in Mali heeft de MARSOF nieuwe uitrusting aangekocht in de kleur coyote-tan. Dit gevechtsvest wordt plate-carrier genoemd: in het vest zitten voor en achter vakken voor kogelwerende kevlar platen. De kleding is ook speciaal ingekocht voor uitzendingen naar het buitenland en uitgevoerd in het multicam camouflagepatroon: een camouflage die is ontwikkeld voor toepassing in alle gebieden, maar met nadruk geschikt voor de meer droge streken. De set is al bijzonder compleet, met ook eigen aangekochte items zoals bijvoorbeeld zonnebril, trekking-schoenen en een handige grabbag (kleine rugzak).

 

Op sommige kunstenaars oefent het militaire leven een bijzondere aantrekkingskracht uit. De kleurige uniformen, de martiale uitstraling en de spectaculaire gevechtsscenes spreken voor velen tot de verbeelding. De kunstenaar Hendrik Maarten Krabbé (jawel, de grootvader van Jeroen), die leefde van 1868 tot 1931, heeft meerdere malen mariniers afgebeeld in de periode rond 1900. Daarbij koos hij vaak voor minder spectaculaire scenes en juist voor het dagelijkse leven van de marinier, dat voor de gewone burger niet altijd zichtbaar was. Het Mariniersmuseum heeft van Krabbé al een aantal werken in de collectie: een marinier die kleding past bij de fourier, een kleermaker die broeken stempelt, de begrafenis van een jonge schepeling en een portret van een sergeant-tamboer. Daar is nu een mooie aquarel bijgekomen uit 1894 van oefenende tamboers en pijpers. Op de voorgrond geeft een sergeant instructie aan twee pijpers, op de achtergrond staat nog een sergeant die drie jonge tamboers les geeft. Allen zijn gekleed in de pijjekker met op het hoofd het zogenaamde “conducteurspetje”. Het werk heeft jaren bij een particulier aan de muur gehangen. De Stichting Vrienden van het Mariniersmuseum heeft dit werk voor het museum aangekocht. Een mooie aanwinst voor de collectie, die we graag aan het publiek laten zien!

Deel deze pagina