Lees voor

Tijdens de Nationale Museumweek zetten ruim 400 musea hun unieke collecties, ons culturele kapitaal, volop in de schijnwerpers. Zo ook het Mariniersmuseum. Ontdek samen #OnsEchteGoud tijdens de Nationale Museumweek 2019. Van maandag 8 t/m zondag 14 april.

Het museum

Ervaar de belevenissen van het Korps Mariniers midden in het Maritieme District! In Rotterdam, vlakbij de Markthal, pal naast de Oude Haven en het iconische Witte Huis, maak je kennis met een bijzondere elite eenheid, het Korps Mariniers.

De mariniers zijn onze zeesoldaten, die vechten op de grens van land en water. En dat al sinds 1665. Bijzondere verhalen en beeldmateriaal van over de hele wereld geven een persoonlijke inkijk in het dagelijks leven van de marinier terwijl zij zich inzetten voor vrede en veiligheid.

Bekijk beeldmateriaal dat de mariniers zelf hebben gemaakt met helmcamera’s. Zonder filters, geen censuur, gewoon zoals zij hun werk ervaren. Of beleef de meidagen van 1940 door de ogen van de Zwarte Duivels.

Pronkstuk

Tussen nieuwe aanwinsten van het Mariniersmuseum bevinden zich voorwerpen die wij beslist tot ons echte goud rekenen. Wat te denken van het laatste met de hand geborduurde zijden vaandel van het Korps Mariniers, waarop de belangrijkste wapenfeiten staan vermeld? 

Hoewel vaandels tegenwoordig geen functies meer vervullen op het slagveld, hebben ze hun ceremoniële waarde door de eeuwen heen behouden. Dit exemplaar is in gebruik geweest van 1988 tot 2015 en heeft vele ceremonieën meegemaakt: van vele Prinsjesdagen tot en met de inhuldiging van Koning Willem-Alexander. Over de jaren hebben na hun aanstelling duizenden mariniers de eed of belofte afgelegd met de hand aan dit vaandel. Vanwege slijtage is het vaandel vervangen.