Admiraliteitsstad

Al in 1665 werden de eerste zeesoldaten geplaatst op schepen van de Rotterdamse Admiraliteit. Het is dan ook logisch dat het Korps Mariniers zich nauw verbonden voelt met de stad en de haven.

Maasbruggen

Die band werd extra versterkt doordat de mariniers in de meidagen van 1940 de noordoever rond de Maasbruggen, pal tegenover de plek waar nu het Mariniersmuseum aan de Wijnhaven is gevestigd, verdedigden. Zij hielpen de wanhopige Rotterdammers en leverden gedurende die eerste oorlogsdagen een heroïsche strijd. De Duitsers gaven hen toen niet voor niets de bijnaam ‘der Schwarze Teufel’ (de Zwarte Duivels).

Expositie Marinier 010, thuisbasis Rotterdam

De expositie ‘Marinier 010, thuisbasis Rotterdam’ bestaat uit drie thema’s: Oostplein, Mei 1940 en Midden in de stad. Het eerste deel van de expositie vertelt de vooroorlogse geschiedenis van de mariniers – van de Admiraliteit op de Maze tot en met het beeld van de marinier op het Oostplein. Ook worden recent ontdekte en unieke beelden van mariniers in Rotterdam uit 1938 getoond.

Rotterdam_vanaf_het_water_Mariniersmuseum Oostplein_Beeldje_Mariniersmuseum Schoolbezoek_Mariniersmuseum

Mei1940

Het thema Mei 1940 toont de strijd van de mariniers aan het begin van de Tweede Wereldoorlog in Rotterdam. Per dag, tot en met het bombardement van 14 mei, wordt aan de hand van persoonlijke verhalen van mariniers verteld over die strijd. Ook zijn er videobeelden die het verhaal van zowel Nederlandse als Duitse zijde belichten.

De recente geschiedenis van het Korps Mariniers in Rotterdam wordt verteld in het laatste deel van de expositie Midden in de stad. Waarin onder andere de terugkeer van de mariniers in 1946, de Rotterdamse hulp aan mariniers in Nederlands-Indië, Perron 0, de perikelen rondom de Van Ghentkazerne tot en met het sjouwen van fietsen in de Maastunnel aan de orde komen.