Deze tentoonstelling is nog te zien t/m 22 oktober 2017

IJle lucht. Ademhalen is zwaar. Stevige wind en snijdende kou. Punten van stijgijzers vast geschopt in ijzige bergwanden. Lawines en hoogteziekte liggen op de loer. Extreme omstandigheden waar veiligheid voorop staat.

“KLIM! met mariniers naar de top”. Een tentoonstelling over de militaire berggidsen van het Korps Mariniers, de Mountain Leaders. In 2016 ondernamen zij een expeditie naar de Manaslu, een 8.163 meter hoge berg in Nepal. Met het bereiken van de top schreven zij Nederlandse geschiedenis. Een prestatie zo indrukwekkend dat het aanleiding is voor de nieuwste tentoonstelling van het Mariniersmuseum. De gehele expeditie en alle voorbereidingen hieraan voorafgaand zijn met zorg vastgelegd middels film- en video; de documentaire “Manaslu – Een expeditie van het Korps Mariniers” door regisseur korporaal Jord Verheij is zelfs genomineerd voor een Gouden Reiger in de categorie ‘effectiviteit’.

Mount Everest

Mountain Leaders zijn militaire berggidsen. Zij zijn gewend om hun taken, waaronder rots- en ijsklimmen, uit te voeren onder extreme omstandigheden in bergachtige- en arctische gebieden. Om zichzelf uit te dagen en hun vakkennis te vergroten ondernamen zij de expeditie naar de Manaslu. Er is overwogen om de Mount Everest te beklimmen, de hoogste berg ter wereld. Maar vanwege de drukte op deze berg, vaak wel 1.000 mensen in het basiskamp, is hiervan afgeweken. Op 9 mei 2016 bereikten zij de top van de Manaslu, een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis, de eerste Nederlandse militaire expeditie naar een berg hoger dan 8.000 meter.

De tentoonstelling

Bezoekers worden meegenomen in de wereld van de Mountain Leaders. In de tentoonstelling staat film- en fotomateriaal, door de mannen zelf vastgelegd, centraal. Beeldmateriaal vanuit een omgeving met extreme omstandigheden waar lawines en hoogteziekte op de loer liggen en veiligheid voorop staat. Adembenemende vergezichten van de Himalaya worden afgewisseld met ervaringen tijdens de expeditie. Ook de documentaire zal getoond worden. Bijzonder aan de tentoonstelling is dat Spoken Words artiest Justin Samgar, voormalig huisdichter van BNN en 3FM, gevraagd is een poëtische kijk te geven op de beklimming van de Manaslu. Bezoekers worden uitgedaagd om zelf te klimmen en kijken in een expeditie tent over de schouder van een marinier mee die een rondleiding geeft door het basiskamp. 

Lees hier het webblog dat door de Mountain Leaders bijgehouden is rondom de expeditie in 2016

Deze tentoonstelling is nog te zien t/m zondag 22 oktober en maakt hierna plaatst voor een vernieuwde basispresentatie. Nieuws hieromtrendt zal binnenkort te volgen zijn via www.mariniersmuseum.nl/sinds1665

 

Foto door Mountain Leaders Korps Mariniers

Deel deze pagina