Van 3 t/m 9 april 2017 is het Nationale Museumweek, een initiatief van de Museumvereniging, de vereniging van erkende musea in Nederland. Het Mariniersmuseum in Rotterdam sluit deze week af met een themaweekend op zaterdag 8 en zondag 9 april onder de naam “Militaire schatten op zolder”.

Activiteiten Militaire schatten op zolder

Beide dagen is er een gevarieerd programma. Op zaterdag 8 april staan onze deskundigen klaar om vragen te beantwoorden over oude voorwerpen en foto’s die met militairen in het algemeen en mariniers in het specifiek te maken hebben en die u zelf mee mag nemen. Te denken valt aan voorwerpen uit de eigen diensttijd, maar ook erfstukken waarvan het achterliggende verhaal misschien ontbreekt. Deze dag gaan wij met u op onderzoek uit. Specialisten van de overige Defensiemusea (het Marinemuseum in Den Helder, het Marechausseemuseum in Buren en het Nationaal Militair Museum in Soest) staan hierbij als hulplijnen stand-by zodat we in één dag zoveel mogelijk informatie kunnen vergaren. Heeft u geen voorwerpen maar bent u benieuwd hoe onze collectiemedewerkers voorwerpen op historische waarde weten te schatten? Kom dan kijken hoe zij “live” aan het werk zijn. Al uw vragen over het doen van geschiedkundig onderzoek of het beheren van onze historische verzameling kunt u hen deze dag stellen.

Op zondag 9 april stellen we onze filmzaal voor openen. Het doorlopend filmprogramma deze dag is als volgt:

Brigadeflitsen:

Een geluidloze kleurenfilm met uniek beelden van de Mariniersbrigade in Nederlands-Indië. Het zware materieel van de brigade dendert voorbij tijdens een parade in Soerabaja, gevolgd door beelden van de 1e Politionele Actie in juli 1947.

Het Korps Mariniers:

Een spectaculaire korpsfilm, gemaakt door de toen nog relatief onbekende dienstplichtige luitenant-ter-zee van speciale diensten Paul Verhoeven voor de 300e korpsverjaardag in 1965. Na deze film brak hij echt door met de televisieserie Floris en de bioscoopfilm Turks Fruit

Eerste Skipeloton. Koud weer training bij het Korps Mariniers:

De eerste stappen van de koudweertraining bij het Korps Mariniers in de eerste helft van de jaren zeventig. Beelden van de skilessen op dennennaalden in Nederland, voorbereidende oefeningen in Schotland en het echte zware werk in Noorwegen.

Unieke blik op het strijdtoneel van de meidagen 1940

Op beide dagen is er speciale aandacht voor de rol van de mariniers tijdens de meidagen van 1940. Luister naar de verhalen van de “Zwarte Duivels” gebracht door de gidsen van de battlefieldtour “Strijd bij de Maasbruggen”. Of werp vanaf het dak van het Witte Huis een unieke blik op het voormalig strijdtoneel. Vergeet onze boekenmarkt niet. Het museum heeft een grote collectie dubbele boeken die alleen dit weekend voor een gunstige prijs van eigenaar mogen veranderen.

Voor kinderen is er zeker wat te doen in het museum. Zij gaan op ontdekkingsreis in de familietentoonstelling “Expeditie Speurneus” en worden uitgedaagd om te leren klimmen als de Mountain Leaders van het Korps Mariniers in onze nieuwste tentoonstelling “Klim! met mariniers naar de top”.

Oproep

Mocht u overwegen om voorwerpen of foto’s uit uw eigen verzameling af te willen staan aan het museum, dan kan dat ook dit weekend. Mogelijk kan uw schenking een aanvulling vormen op de museale collectie. Daarbij zouden wij voor een mogelijk interviewproject in de tentoonstelling heel graag (oud) mariniers ontmoeten die een persoonlijk verhaal hebben bij een opmerkelijk object dat betrekking heeft op een uitzendingsperiode. Kom ook hiervoor op zaterdag 8 april langs, wij luisteren graag naar uw verhaal.

Deel deze pagina